Információs nevelés

Az információs nevelés nem annyit jelent, hogy e-mailben hívjuk a gyermeket vacsorázni a WoW mellől. Ezt tervezni, átgondolni kell a gyermek egészen pici korától kezdve, egészen a kamasz koráig, amikor már nem tudjuk semmitől visszatartani. Addigra ki kell alakuljon benne egy egészséges hozzáállás a számítógépek, és az Internet világához.

Archívum

Problémafelvetés

2012.06.14. 09:29 dptr

Nos...

Sok helyen olvasni arról, hogy kiskorúak, gyermekek lesznek áldozatai az információs társadalomnak, a legkülönfélébb módokon (pedofília, játékfüggés=>erőszak, nemi erőszak...stb).

Ezeknek a tragédiáknak úgy lehet leghatékonyabban elejét venni, hogy a gyermek nevelésének igen kicsi korától kezdve része az ún. információs nevelés. Mi az az információs nevelés? Nem tudom. Szerintem senki nem tudja egész pontosan.

Jelen bloggal megpróbálok nyilvánosan elmeditálni a kérdéskörön, hátha a végén sikerül egy olyan anyag összeállítása (kommentek, és egyéb tapasztalatok alapján), ami mások számára is hasznos lehet.

Alaphelyzetről annyit, hogy végzettségem szerint matematika-számítástechnika tanár vagyok (bár nem tanítok), és van egy 20hónapos kislányom. Ebből a környezetből próbálom megvizsgálni az információs nevelés kérdését.

Mivel értek az internethez, hálózatokhoz, informatikához (mélyebben annál, mint kikeresni a cukorborsó főzelék receptjét a gugliban ;) ), előnnyel indulok azon szülőtársakhoz képest, akik az Internetet általános felhasználóként, vagy valami miatt (kor, környezet...) még annyira sem ismerik.

Most pedig megpróbálom összeszedni a gondolatokat...

A bejegyzés trackback címe:

https://itneveles.blog.hu/api/trackback/id/tr854587453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása